Wat betekent 'low glare' bij infrarood terrasverwarming?

Artikel 1 van 5 Volgende

Wat is het verschil tussen terrasverwarming lampen?

Quarts: Middengolf infrarood: Het glasachtige element word heet en geeft een zachte gloed. Kenmerk van dit type is weinig lichtuitstraling maar ook een beperkte reikwijdte. Typisch hebben deze toestellen ook een flink zwaarder opgenomen vermogen om toch een goede prestatie te leveren. Gemiddeld rendement: 50%.

Carbon: Zijn qua prestatie gelijk aan quarts lampen, geven minder licht en het maximum bereik is niet meer dan 2.5 meter. Gemiddeld rendement: 60%.

Halogeen: Heeft een middengolf infraroodstraler, door een hogere temperatuur is de warmte effectiever dan quarts lampen. Lichtuitstraling is feller en geler dan quarts, het bereik loopt op tot 3 meter. Gemiddeld rendement: 70%.

HeLeN: Deze zijn het meest krachtig en dus effectief. Het bereik van deze infraroodstralers loopt op tot 4 meter met slechts een gering warmte verlies. HeLeN lampen worden het meest toegepast als horeca verwarming, herkenbaar aan het gezellige geel – oranje - rood licht dat deze lampen afgeven. HeLeN verwarmers zijn beschikbaar in normale of low glare variant. Gemiddeld rendement: 92%.

Wat betekent low glare en ultra low glare?

Soms wordt infrarood terrasverwarming aangeduid met het label 'low glare'. Maar wat betekent dit eigenlijk? 

De betekenis van low glare is letterlijk "lage schittering". Er wordt vaak gekozen voor een (ultra) low glare lamp als men de rode gloed van infrarood verwarming wil minimaliseren. Low glare verwarming bestaat uit kortgolvige lampen waarbij de lichtopbrengst (hoeveelheid lumen) tot 80% is gereduceerd ten opzichte van de originele HeLeN lamp. Het aandeel rood licht van deze verwarmer is dus aanzienlijk minder, terwijl op warmte efficiëntie slechts beperkt ingeleverd is. 

De aanduiding 'low glare' wordt alleen gebruikt bij terrasverwarmers met kortgolvige infrarood lampen. Dit zijn de terrasverwarmers die normaal gesproken het meeste licht geven, maar ook het beste werken. Middengolvige of langgolvige terrasverwarmers geven nooit veel licht, maar werken ook minder efficiënt. 

Terrasverwarming zonder (rood) licht

Terrasverwarmingsfabrikanten willen eigenlijk het liefst terrasverwarmers maken die geen licht geven en toch erg goed werken. Tot nu toe is dat helaas niet mogelijk gebleken. Het komt dus neer op de keuze: verwarming op het buitenterras met rood licht, of geen verwarming. Verwarming in de buitenlucht zonder infrarood techniek is zinloos, duur en onnodig milieubelastend.

Alle terrasverwarming werkt met infrarood warmtestraling, welke volledig onzichtbaar is. De golflengte van de meest effectieve kortgolvige warmtestraling zit vlak bij die van het zichtbare licht. Het is daarom in praktijk niet mogelijk om kortgolvige terrasverwarmers te produceren die helemaal geen licht geven. Terrasverwarming met een hoog rendement zullen altijd licht blijven geven, maar een lichtreductie van 80%, zoals bij low glare lampen het geval is, is een flinke stap.

Waarom is rood licht noodzakelijk?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat we hier te maken hebben met infraroodverwarming: een vorm van stralingsverwarming. Bij infraroodverwarming wordt niet de lucht verwarmd, maar wordt de gestraalde energie omgezet in warmte zodra materie geraakt wordt. Zodra de stralen het lichaam raken wordt de huid dus warm.

In een buitensituatie is korte golf infraroodverwarming de beste oplossing, omdat deze infraroodstralen wat dieper de huid indringen. Een lange golf infraroodverwarming raakt de huid slechts aan het oppervlak. In een buitensituatie wordt de warmte dan te snel weer afgevoerd. En laat dat nu net het verschil zijn tussen rood licht en geen rood licht. Een korte golf infrarood heeft een aanmerkelijk aandeel rood licht. Een lange golf heeft dat geheel niet. Dergelijke stralers of stralingspanelen gebruiken we dus alleen voor binnen situaties waar slechts beperkte verwarming nodig is.

© 2016 - 2022 Infrarood-terrasheater.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel